Kombi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

23-01-2023 14:25
Kombi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Soğuk kış günleri yaklaşırken bir evi yaşanabilir kılmanın yolu iyi düşünülmüş ısıtma sistemlerinden geçiyor. Şu anda kendinizi şömine başında hayal etmek kulağa romantik gelebilir fakat söz konusu verimlilik olunca kombilere alternatif yaratmak imkansız. Tüm odaların eşit derecede ısınmasını sağlayan bu cihazlar sıcak su akışını da sürekli besliyor. Yıl boyu devam eden bir ev konforu için tasarruflu ve yüksek performanslı bir kombi arıyorsanız, seçim yaparken dikkat edilmesi gerekenleri bu satın alma rehberinde bulabilirsiniz. 

Kombi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Isıtma ve soğutma sistemleri mevsim koşullarına göre farklı alternatifler sunarken, kombiler hem yazın hem de kışın hayatı kolaylaştırmaya devam ediyor. 

Kombi alırken neye dikkat edilmeli diyorsanız, A’dan Z’ye tüm detaylar şu şekilde:  

  1. Satın almak istediğiniz kombi türüne karar verin.

Hangi kombiyi almalıyım diye düşünürken karşınıza birbirinden farklı modeller ve ne işe yaradığını bilmediğiniz özellikler çıkabilir. Modern cihazlar ısıtma tekniğine ve baca tipine göre birkaç farklı şekilde sınıflandırılıyor.

kombi çeşitleri

Isıtma teknolojisine göre kombi türleri:

  • Konvansiyonel Kombi: Geleneksel modeller artık pek fazla rağbet görmese de ne işe yaradığını bilmekte fayda var. Yoğuşmasız kombi olarak da bilinen bu cihazlar yanma sonucunda meydana gelen atık gazı doğrudan atmosfere bırakıyor. Dolayısıyla yüksek sıcaklığa sahip bu atık gazların içindeki su buharları değerlendirilmemiş oluyor.
  • Yoğuşmalı Kombi: Konvansiyonel cihazların aksine, yoğuşmalı kombiler yanma sonrası baca gazında oluşan atık gazın enerjisini yeniden kullanıyor. Yoğuşmalı modeller ısınarak yükselen su buharını tekrar sıvıya dönüştürdüğü için hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de çevre kirliliğini azaltıyor. 
  • Elektrikli Kombi: Yaygın olarak doğalgazın olmadığı bölgelerde tercih edilen elektrikli kombiler diğerleriyle aynı işlevi görüyor. Hem ısınma hem de sıcak su için kullanılan bu tip cihazların içinde büyük bir su tankı bulunuyor. Tanktaki su istenen sıcaklığa geldiğinde radyatörlere gönderilerek ortam ısıtılıyor. Elektrikli modeller radyatör sayısı az olan küçük daire veya ofislerde verimli bir performans sunuyor.

Baca tipine göre kombi türleri:

  • Hermetik Kombi: Doğalgaz kombileri yanma işlemini gerçekleştirirken yakıtın yanı sıra oksijene de ihtiyaç duyuyor. Hermetik cihazlarda bu hava akışı fan motoru ile sağlanıyor. Fan motoru atık gazı bacadan dışarı atarken, dış ortamdaki havayı yanmak üzere kombinin içine alıyor. 
  • Bacalı Kombi: Bacalı kombilerde yanma için gereken oksijen cihazın kurulu olduğu odadan temin ediliyor. Bu tasarıma sahip cihazlar ortam havasını kullandığı için hava akışı baca ile sağlanıyor. Haliyle periyodik baca temizliği ve ortamın sürekli havalandırılması gibi işlemler kaçınılmaz hale geliyor.
  1. Evinizin boyutlarına en uygun ısıtma kapasitesini seçin.

Kombiden optimum verim alabilmek için dairenizin boyutlarını hesaba katmalı ve buna uygun bir seçim yapmalısınız. Aksi durumda cihazınızın ısıtma kapasitesi yetersiz kalarak performans veriminin düşmesine neden olabilir.

  • Kombilerin ısıtma kapasitesi kW (kilowatt) adı verilen güç birimiyle ifade ediliyor.
  • kW değeri yalnızca kombi radyatör peteklerinin ısıtılmasını değil, sıcak su kullanımını da etkiliyor. Örneğin, 10 kW gücüne sahip bir cihaz 90 metrekarelik bir daireyi optimum şekilde ısıtabilirken, sıcak su kullanımı da devreye girdiğinde yetersiz kalıyor. 
  • Büyüklüğü 90 ila 160 metrekare arasında değişen alanlarda optimum verim elde etmek için 24 kW ısıtma kapasiteli modelleri tercih edebilirsiniz.
  • Seçeceğiniz kombide iki farklı kW değeri görebilirsiniz. Örneğin, kapasitesi 20/24 kW olarak belirtilen cihazlarda 20 kW peteklerin, 24 kW ise musluk sularının ısınmasını ifade ediyor.
  • Kombiler ihtiyaç olmaması durumunda ısıtma kapasitesini kendiliğinden kısabilen teknolojiler taşıyor. Örneğin 1:5 modülasyonlu ve 20 kW kapasiteli bir cihaz gücünü 4 kW’a kadar düşürebilir. Bu nedenle modülasyon aralığı geniş modelleri tercih ederek enerji tüketiminden tasarruf edebilirsiniz. 
kombi paneli
  1. Evinizin cephesini, banyo sayısını ve yalıtım özelliklerini göz önünde bulundurun.

En yüksek ısıtma kapasitesine ve modülasyon aralığına sahip bir cihaz seçmiş olsanız bile verimli performansın önünde bazı engeller olabilir. Peki, kombi alırken nelere dikkat edilmeli? Bu noktada evin konumu, sıcak su akışı olan musluk sayısı ve izolasyonu gibi birçok faktör devreye giriyor. 

  • Fiziki Koşullar: Evinizin cephesi ve bulunduğu kat gibi detaylar ısı transferini doğrudan etkilediği için kombi seçiminde bunları da hesaba katmalısınız. Çatı katı için kombi almayı düşünüyorsanız, ideal olandan daha fazla ısıtma kapasitesine sahip cihazları seçmeniz gerekebilir. Bununla birlikte, Türkiye’de güney cepheli evler güneş ışığından daha fazla yararlandığı için cihaz seçiminde bu kriteri de göz önünde bulundurmalısınız. 
  • Banyo Sayısı: Aynı anda iki veya daha fazla banyonun kullanıldığı alanlar için kombi seçerken hem su debisini hem de güç kapasitesini dikkate almalısınız. Tek banyolu evler için sıcak su debisi 10 ila 12 litre arasındaki cihazlar yeterli olurken, sıcak suyun gittiği musluk sayısına göre bu değer giderek artıyor.
  • İzolasyon: Yeni binalarda bir gereklilik haline gelen ısı yalıtımı kombi seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör. Pencere, cam, kapı, duvar ve tavan yalıtımı iyi olmayan konutlarda ısı kaybı yaşandığı için düşük kapasiteli modeller tam verim gösteremiyor.

Kış hazırlıkları yaparken hem çevreye hem de bütçenize katkı sunmak için verimsiz çalışan kombinizi değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Kafanızda oluşabilecek soru işaretlerine de cevap bulduğunuza göre en iyi modeller arasından seçim yapmaya başlayabilirsiniz.  

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.