Mutfak Dolapları Nasıl Temizlenir, Düzenlenir ?

Gün içerisinde en sık kullandığımız alanlardan biri olan mutfakta, hazırladığımız yemekler dolayısıyla çeşitli noktalarda yağlanma, kirlenme yaşanabilir. Pişirme, kızartma gibi işlemler sonrasında yağ sıçrama, yemek lekesi gibi durumlar mutfağın farklı alanlarında olabilir. Yiyeceklerimizi hazırladığımız alanlar olduğunu düşünecek olursak da bu alanın her zaman hijyenik olması sağlığımız açısından önemlidir. Her işlem sonrası dışında belirli rutin aralıklarla da mutfak temizliği ve eşyaların muhafaza edildiği mutfak dolabı temizliği yapılması gerekir.
Kişilerin bu anlamda uyguladığı bir temizlik işlemi olsa da işi doğru sırasına göre yapmak ve doğru temizlik ürünlerini kullanmak çok önemlidir. Bu yazımızda da sizlerin en çok merak ettiği “mutfak dolabı temizliği nasıl yapılır” sorusuna en pratik ve doğru yollardan çözüm yöntemleri sunacağız.
Mutfak Dolap Temizliği İçin Gerekenler
Bir mutfakta yağ sıçrayan ve lekeli mutfak dolapları varsa bu hijyenik açıdan olduğu kadar görüntü bakımından da kötüdür. İlk olarak bu temizlik işlemi biraz uzun ve zorlayıcı gözükse de işin pratik noktalarına hakim olduktan sonra ve de en etkili temizlik ürünleri kullanıldıktan sonra hiç de öyle zorlayıcı olmadığı anlaşılır.
Öncelikle temizliğe başlamadan önce ne gibi temizlik aşamaları olacağını ve hangi temizlik ürünlerini kullanmanız gerektiğinize değinelim.
- Temizlik öncesinde mutfağınızı toparlayın. Ortada fazlalık eşya kalmasın.
- Temizlik ürünlerinizi de kullanıma hazır şekile bekletin.
- Yağları arap sabunu ile temizleyebilirsiniz.
- Sirke, karbonat, bulaşık deterjanını gereken noktalarda kullanabilirsiniz.
- Dolap kapaklarının yapısına uygun olduğu takdirde parlatıcı ürünler de kullanılabilir.
- Diş macununu da aynı şekilde zorlayıcı yağları çıkarırken destek amaçlı kullanabilirsiniz.
- Dolap içlerini temizlemeden önce ürünleri çıkarın.
Mutfak Dolabı Temizliği Nasıl Yapılır?
Mutfaktaki temizlik sırası ve kullanılan malzemeler, etki sağlaması açısından önemlidir. Birçok kişi işleme nereden başlayacağını bilemeyebilir.
1-) Temizlik Ürünlerini Hazırlayın
Bu işlemde ilk adım elbetteki temizlik ürünlerinin hazırlanmasıyla başlar. Dolapların içindeki ürünler çıkarılır. Süpürge makinesi yardımıyla içlerindeki tozlar çekilir.
2-) Sirke ve Bulaşık Deterjanı Karışımı İle Temizlik
Dolapların içlerinin temizliğine geçtiğiniz dikkat etmeniz gereken de hangi malzemeden olduklarıdır. Ahşap mutfak dolabı nasıl temizlenir noktasında bir örnek vereceksek bulaşık deterjanı ile sirke karışımını kullanabilirsiniz.
- Büyük bir kap içerisine bir çay bardağı sirke ile bir miktar deterjanı ekleyip su ilave edin.
- Süngerin yumuşak kısmı ile dolap içlerini silmeye başlayın.
3-) Yağları Arap Sabunu İle Temizleyin
Birçok kişi için yağ tutmuş mutfak dolaplarının temizliği zor olarak görülür. Yağları çözebilecek güçte bir malzeme ile bu da zor değildir. Burada arap sabunu yardımıyla temizlik etkili olabilir.
- Bir miktar suyu bir kap içerisine sökün, yeteri miktarda arap sabunu ekleyerek karıştırın.
- Temizliğe uygun bir bezi suya batırıp sıkın.
- Dolapları bu bezle iyice ovalayarak silin.
4-) Elma Sirkesi-Karbonat Karışımı Kullanın
Bir diğer mutfak dolap temizliği yöntemi de elmasi sirkesi ile karbonattır. Bilinen en eski yöntemlerden biri olmakla birlikte etkisinin güçlü olduğu gözlenir.
- Ilık su dolu kabın içerisine bir ya da iki paket karbonat, ardından bir çay bardağı kadar elma sirkesini ekleyin.
- Bulaşık süngerinin yumuşak kısmıyla bu karışımı alarak dolap içlerini temizleyin.
- Temizlenen kısımları kurumadan kuru bir bez yardımıyla silin.
5-) Diş Macunu İle Temizlik
Mutfakta kullanılan dolapların renkleri açık tonlarda ise kişiler mutfak dolapları neyle silinir de dolapların ilk görüntüsü elde edilebilir gibi sorulara cevap ararlar. Diş macunu temizlik noktasında birçok ürün için kullanılabiliyor. Beyaz bez ayakkabılar kadar mutfak dolaplarında da bu ürün yardımıyla temizlik yapılabilir.
- Bir kap içerisine ılık su doldurun. Bir yemek kaşığı kadar da diş macununu ekleyin. Macun eriyene kadar suyu karıştırın.
- Bu temizlik suyunu bir bez ya da sünger yardımıyla alarak dolap içlerini, dışını ve kulplarını temizleyebilirsiniz.
- Özellikle beyaz mutfak dolabı temizliği için etkili bir yöntemdir.
6-) Bulaşık Makinesi Parlatıcısı İle Dolap Kapağı Temizliği
Etkili bir temizlik yöntemlerinden biri de bulaşık makineleri parlatıcıları ile yapılandır. Çok fazla duyulmamış olsa da etkilidir. Özellikle kulp gibi parlayan noktaların temizliğinde bu ürünle ilk günkü gibi parlaklık sağlanabilir.
- Mutfak temizlik eldiveninizi takın. Bir bez üstüne bu parlatıcıdan az bir miktar dökün. Mutfak dolaplarınızı ve tutma yerlerini ovalayarak silin.
- Bu işlemi dolap içlerinin temizliğinde de veya evinizdeki diğer dolapların temizliğinde de kullanabilirsiniz.
- Lekeler gideceği gibi daha parlak yüzeyler elde edebilirsiniz.
Mutfak Dolapları Nasıl Düzenlenir?
Birbirinden farklı temizlik yöntemlerini gördük. Burada tercihi dolap materyaline ve sahip olduğunuz temizlik ürünlerine göre yapın. Temizliğe başlamadan önce dolapların içerisinden çıkardığınız eşyaları temizlik bittikten sonra, kullanım sıklığına ve kategorize ederek sıralayın. En çok kullanılanlar en ulaşılabilir yerlerde olmalıdır. Az kullanılan eşyaları ise rahat alabileceğiniz arka noktalarda muhafaza edebilirsiniz.
Mutfak Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken İpuçları
Mutfak dolaplarınızın materyaline uygun temizlik ürünleri kullanmaya özen gösterin. Mümkünse süngerlerin yumuşak tarafı ile ya da temizliğe uygun bezlerle silme işlemini yapın. Ayrıca farklı kimyasal ürünlerin kullanıldığı ve temizlik sırasında da toz, kir havaya uçuştuğu için temizlik sırasında maske, temizlik eldiveni takmanız da önemlidir.